Veľká noc je jedným z najvýznamnejších sviatkov vo väčšine kresťanských kultúr. Tento sviatok symbolizuje Kristovo zmŕtvychvstanie a je oslavou nádeje, radosti a obnovy. Okrem náboženských aspektov má Veľká noc tiež bohaté kultúrne a tradičné hodnoty. Pre mnohých ľudí je to čas sebareflexie, vnútorného očistenia a znovuzrodenia alebo čas strávený pri výbornom jedle spolu s rodinou.
V každej kresťanskej krajine sa Veľká noc oslavuje s rôznymi tradičnými zvykmi. Jedným z najznámejších zvykov je farbenie vajíčok, ktoré symbolizuje nový život. V niektorých krajinách sa organizujú veľkonočné pochody a procesie ako polievanie a šibanie. Oslavy sú často sprevádzané špeciálnymi jedlami ako sú napríklad misy tvorené údeninami, klobásami, varenými vajíčkami či typická pečená jahňacina. U nás vo Veselom mäsiarstve na Mostnej 5 v Nitre nájdete od údenín všetkých druhov, cez salámy či prosciutto taktiež čerstvú jahňacinu ba dokonca vajíčka od šťastných sliepok z voľného výbehu. Svoj veľkonočný stôl môžete ozvláštniť syrmi z našej ponuky, ktoré ulahodia chuťovým pohárikom každého šibača. Presvedčí Vás o tom nami obľúbená 3,5 ročná Gouda, ktorej kryštáliky, rozpúšťajúce sa na jazyku Vám nedajú spávať. Budete si tak môcť s návštevou pochutnať na tom najlepšom, pretože ako my vravievame: Ak sme to čo jeme, tak jedzme len to najlepšie!
Pripravili sme pre Vás recept na vynikajúcu údenú krkovičku na mede a horčici. Určite tento recept vyskúšajte, stojí za to a je veľmi jednoduchý!
Pečená údená krkovička na mede a horčici.
POTREBUJEME
800 g údenej krkovičky bez kosti
3 veľké cibule
3 pl dijonskej horčice
100 g medu
3 pl sójovej omáčky
Údenú krkovičku ( nájdete u nás na pulte v mäsiarstve alebo TU) potrieme marinádou z dijonskej horčice ( nájdete u nás na pulte v mäsiarstve alebo TU) medu ( nájdete u nás na pulte v mäsiarstve alebo TU ) a sójovej omáčky ( nájdete u nás na pulte v mäsiarstve alebo TU) Vložíme do pekáča spolu s na mesiačiky nakrájanou cibuľou. Všetko podlejeme 200ml vody a pečieme pri 180 °C približne 1 hodinu. Počas pečenia môžeme krkovičku podlievať horúcou vodou ak sa rýchlo odparuje. Tesne pred upečením popolievame krkovičku výpekom aby sa na tanieri krásne leskla. Servírujeme ju nakrájanú na tenké plátky a ako prílohu môžeme podávať zemiakové pyré a pre tých ktorým k pokrmu chýba zeleninka, určite nič neskazíte dusenou červenou kapustou na rasci.
Ak ste fanúšikom jahňacieho mäska, ktoré patrí medzi najzdravšie typy mias, pozrite recept na pečené jahňacie stehno na cesnaku a rozmaríne >>> TU