Pečená údená krkovička na mede a horčici.

Veľká noc je jedným z najvýznamnejších sviatkov vo väčšine kresťanských kultúr. Tento sviatok symbolizuje Kristovo zmŕtvychvstanie a je oslavou nádeje, radosti a obnovy. Okrem náboženských aspektov má Veľká noc tiež bohaté kultúrne a tradičné hodnoty. Pre mnohých ľudí je to čas sebareflexie, vnútorného očistenia a znovuzrodenia alebo čas strávený pri výbornom jedle spolu s rodinou. V každej kresťanskej krajine sa Veľká noc oslavuje s rôznymi tradičnými zvykmi. Jedným z najznámejších zvykov je farbenie vajíčok, ktoré ...

Pokračovať v čítaní

Grilované sandwiche s vykostenými kuracími stehnami, syrom a rukolou

Porcia pre 4 osoby Ingrediencie:600 g vykostených kuracích stehienolivový olej1 čl mletého chilli1 čl hrubej morskej soli½ čl mletého čierneho korenia3 PL majonézy2 PL dijonskej horčice8 plátkov sandwichového chleba2 hrste rukoly4 tenké plátky syra Gouda Mäso v miske zmiešame s koreninami a olivovým olejom, premiestnime na panvicu a sprudka opražíme.V miske si zmiešame majonézu s dijonsk...

Pokračovať v čítaní

T-bone steak s avokádovou salsou

Čas na prípravu: 20 minút Čas na odležanie: 2 hodiny Čas na grilovanie: 10 – 12 minút Tento recept je pre 4 osoby Ingrediencie: 2 PL pretlačeného cesnaku 2 čl hrubej morskej soli 2 T-bone steaky (každý by mal mať cca. 400 - 500 g) a hrúbku cca. 3 cm olivový olej 1 čl čerstvo zomletého čierneho korenia Ingrediencie na salsu: 2 zrelé avokáda 200 g paradajok 4 jarné cibuľky (biele a svetlozelené časti) 2 PL čerstvo vytlačenej limetkovej šťavy 2 PL nasekaných čerstvých bazalkových lístkov 1 PL olivového oleja 1 čl pretlačeného cesnaku 1 čl nadro...

Pokračovať v čítaní

O zrení mäsa – suché zrenie mäsa

Proces zrenia je tajomstvom krehkosti mäsa. Zrenie mäsa nie je len štýlový módny trend, ale aj dôležitý proces. Vďaka nemu mäso stráca vodu a stáva sa krehkejším a kvalitnejším. Čo sa vlastne z chemického hľadiska v mäse deje? Ako to, že sa mäso nielenže nepokazí, ale naberie na sile chutí a vôní? Ako zrenie mäsa prebieha a čo tento pojem znamená, si objasníme v nasledovnom článku. Už pravekí lovci vedeli, že čerstvo ulovené mäso nemôžu hneď použiť – je  tvrdé a ťažko sa prežúva. Našli však riešenie. Mäso nechali niekoľko týždňov odležať vo zvislej polohe v chladnej jaskyni a tento proces z ne...

Pokračovať v čítaní

Hovädzí steak s batátovými hranolčekmi

Viete, čo vám zaručene spraví náladu? Táto chuťovečka - fajný hovädzí steak s batátovými hranolčekmi, je taká dobrá, že si po nej nielenže oblížete všetky prsty, ale vylížete aj tanier a panvicu a budete sa tešiť na deň, keď si pripravíte tento recept znova. 600 g batátov5 PL panenského olivového olejasoľniekoľko vetvičiek rozmarínu8 šalotiek1 PL masla1 PL trstinového cukru2-3 PL balzamikového octa300 ml červeného vínamleté čierne korenie4 hovädzie steaky (cca 150 g) Očistené batáty umyjeme, nakrájame na mesiačiky, z...

Pokračovať v čítaní

Chilli con carne s ryžou

Na rozpálený olej vhodíme najemno nakrájanú cibuľu, na plátky pokrájaný cesnak a necháme zosklovatieť.Potom pridáme na kocky nakrájanú papriku, rascu, papriku mletú, chilli a necháme rozvoňať.Pridáme mäso a sprudka cca 10 minút za intenzívneho miešania restujeme. Vyklopíme do panvice paradajky z plechovky aj so šťavou, pridáme cukor, dosolíme a okoreníme, prevaríme na miernom plameni cca 10 minút.Potom pridáme zcedenú fazuľu. Prehrejeme a na záver pridáme čokoládu a necháme rozpustiť.Podávame s pečivom alebo s ryžou. 450 g mleté zadné hovädzie mäso1 ks cibuľa5 strúčikov cesnak2 lyžice olivový ...

Pokračovať v čítaní