Recepty

T-bone steak s avokádovou salsou

Čas na prípravu: 20 minút
Čas na odležanie: 2 hodiny
Čas na grilovanie: 10 – 12 minút

Tento recept je pre 4 osoby


Ingrediencie:

2 PL pretlačeného cesnaku
2 čl hrubej morskej soli
2 T-bone steaky (každý by mal mať cca. 400 – 500 g) a hrúbku cca. 3 cm
olivový olej
1 čl čerstvo zomletého čierneho korenia

Ingrediencie na salsu:

2 zrelé avokáda
200 g paradajok
4 jarné cibuľky (biele a svetlozelené časti)
2 PL čerstvo vytlačenej limetkovej šťavy
2 PL nasekaných čerstvých bazalkových lístkov
1 PL olivového oleja
1 čl pretlačeného cesnaku
1 čl nadrobno nasekaných chilli papričiek (ideálne je nadrviť ich v mažiari)
¾ čl hrubej morskej soli
¼ čl worcestrovej omáčky
¼ čl čerstvo zomletého čierneho korenia

Príprava salsy:

Avokáda, paradajky a jarné cibuľky si nakrájajte na malé kúsky – avokádo môžete aj podrviť vidličkou. Všetky prísady na salsu dôkladne zmieštajte v mise a nechajte odstáť pri izbovej teplote 2 hodiny.



Príprava T-bone steaku:
Pretlačený cesnak položíme na dosku a posypeme 1 čajovou lyžičkou morskej soli. Ostrím noža rozdrvíme zmes na pastu.
Gril si zatiaľ rozohrejeme na vysokú teplotu (230 – 290°C).
Steaky z oboch strán potrieme olejom, cesnakovou pastou a ochutíme zvyšnou soľou a čiernym korením. Pred grilovaním necháme pol hodinu odležať pri izbovej teplote.
Steaky prudko opečieme priamo nad horúcim popolom pri zatvorenom veku asi 3 minúty z každej strany. Následne ich presunieme na rošt mimo horúceho popola a pri zatvorenom veku ich opekáme ešte 4-6 minút, aby sme dosiahli medium rare prepečenie. Dávajte si pozor, aby filetová strana steakov nebola nad horúcim uhlím, lebo inak sa príliš prepečie.
Keď dáme steaky dolu z grilu, necháme ich ešte 5 minút odpočívať.

Steaky rozporciujeme a podávame so salsou.

Prajeme dobrú chuť! 🙂